Dette blogginnlegget er sist oppdatert 29/3-12
Vi er et ektepar på 29 og 34 år, som fra 3. januar 2011 gikk over fra høykarbo- til lavkarbo-kosthold (LCHF: low carb, high fat). I november 2010 leste jeg en artikkel på side2.no om en person som hadde opplevd store helsemessige gevinster ved lavkarbokosthold. Umiddelbart ble jeg grepet av alle de historier og vitnesbyrd om mennesker som har blitt helt friske ved å spise lavkarbo. Siden da har jeg lest mange bøker om emnet, og har blitt mer og mer sikker på at dette er riktig kosthold for oss. Oversikt over bøkene finner du her. Noen av forfatterne er Sofie Hexeberg, Annika Dahlqvist og Wolfgang Lutz.
Slanking er definitivt ikke årsaken til at vi går over til et lavkarbokosthold. Vi er normalvektige begge to. LCHF er ikke nødvendigvis en slankediett, men heller et kosthold for god helse. Hovedårsaken til at vi velger å prøve lavkarbo, er at min kone har store helsemessige utfordringer. Hun har mye betennelser i kroppen, noe som stammer fra magen og fordøyelsessystemet. For noen år siden var hun syk i ett helt år, og hadde noe som liknet ME. Ved å gå til konsultasjoner hos Dr. Kenny De Meirleir fra Belgia (se Puls på NRK1 om ME og Dr. Meirleir fra desember 2010) har hun fått konstatert at hun har et XMRV-virus latent i kroppen, noe som fører til et immunforsvar som hele tiden jobber på høygir for å dempe betennelser. Immunforsvaret forsøker å holde magen i sjakk, mens hun ellers har senebetennelse og 18 fibromyalgi-punkter som er vonde. Mange mennesker rapporterer at de har blitt friske fra betennelser og fibromyalgi ved å følge et LCHF-kosthold, og at de har fått generelt bedre helse og overskudd.
Min kones helsemessige tilstand er altså hovedårsaken til at vi har startet med LCHF-kosthold. Min egen helse er stort sett bra. Det eneste jeg plages med er pollenallergi, og til dels reaksjoner på støv, men jeg har ingen andre åpenbare plager. Likevel ser jeg det som en fordel å starte med LCHF, for å få mer energi og overskudd.
Vi har forventninger om at lavkarbokosthold på sikt vil gjøre min kone helt frisk. Vi kommer til å holde dere lesere oppdatert om hvordan det går med henne. Vi tror på at LCHF er det mest optimale, forebyggende kostholdet for god helse for oss begge.
Dagen før oppstart av lavkarbokosthold, tok kona de samme blodprøver hos legen som jeg tok i juli. Rundt 12. mars 2012, skal hun igjen ta de samme blodprøvene for å sammenlikne verdiene. Du kan se hvilke verdier som blir målt her. I mars 2012 kommer vi til å publisere et blogginnlegg med tabeller og sammenlikninger for å vise hvilke endringer som har skjedd med hennes blodverdier i løpet av de 6 månedene. De vanlige og positive endringene etter overgang til LCHF-kosthold er blant annet bedre blodtrykk, lavere triglycerider, bedre kolesterolsammensetning (LDL/HDL-kvot.), lavere langtidsblodsukker (HbA1c), lavere fasteinsulin og lavere C-peptid.
Dette var litt om vår bakgrunn for oppstart av LCHF-kosthold.